söndag 22 augusti 2010

Hösten är påväg

Hösten är i antågande. När vi var i Gävle flög det ett stort fågelsträck med svanar eller gäss över våra huvuden. Även om det är vackert tycker jag att det känns lite sorgligt när dom lämnar Sverige för det innebär ju att det blir grått och kallt här hemma. Är inte jättesugen på gråmulet och kallt....även om höstens alla vackra färger är ok, men färgerna varar ju inte för evigt.
http://www.ingenkonst.se foto: Anders Rydell

lördag 21 augusti 2010

Kul fredag

Hade en underbar kväll och natt i fredags. Det var så roligt och uppfriskande att åka iväg och tillsammans med massa människor över 40 uppleva 80-tals band och gammal hederlig syntmusik. Bästa gruppen var enligt mitt tycke, Alfaville. Sångaren, en tjock, rakad 50 årig gubbe, hade kul på scen och lät dessutom bra. Han var en man som jag kunde identifiera mig med där jag studsade runt som en kal, fet köttbulle framför scenen. Dom gamla hitsen satt som en smäck och jag har träningsverk idag efter mycket skuttande (även om vi satt i ölinhängnaden en del). Tjoho va kul!
Jag har haft en supervecka trots cellgifter och att jag varit så uttråkad, för jag har mått bra. Tack brorsan och svägerskan för en väldigt lyckad och uppskattad födelsedagspresent.

torsdag 19 augusti 2010

Le Pompe, 1559

Jag har en riktig skatt i min bokhylla med pysselböcker. Le Pompe, 1559 innehåller knyppelmönster från 1500-talet. Jag har ärvt boken av min ingifta faster och hon letade länge efter boken och lyckades hitta den i England där hon köpte den för 9 pund. Hon var mycket intresserad av dessa gamla spetsar.

Innan hon dog fick jag en hel resväska full med mönster, pinnar och tråd. Efter att hon gått bort fick jag innehållet i två kistor varav den ena innehöll böcker och den andra hennes knyppelpinnar mm. Jag hoppas att jag kommer att förvalta det arvet på ett bra sätt. Hittills har jag dokumenterat alla mönster som det står namn på, alla trådar och böcker i ett exceldokument.

Men det finns så mycket mönster utan namn i samlingarna. På kursen i Vadstena pratade vi lite om att knyppla namnlösa mönster. Vi vet inte hur det är tänkt att de ska se ut, men det borde gå att knyppla efter dom ändå.

Min faster knypplade ett av mönstren från Le Pompe, 1559. Det är bara 7 par, men jag minns att hon tyckte det var besvärligt att knyppla den på en vanlig knyppeldyna med rulle.

Spetsstickning

Jag har bara nosat på spetsstickning. I London hittade jag förra året denna bok om Estnisk spetsstickning och mönstren som finns i boken är så vackra. Jag ska köpa ett mjukt skönt garn och sticka något av de lite lättare mönstren till att börja med. Skulle vara underbart att kunna gå på fest med en av dessa flortunna och skira skapelserna runt sina axlar.

tisdag 10 augusti 2010

S:t Lars

Jag knypplar fn på S:t Larsspetsen. Jag började med det när jag var i Vadstena, men efter det har jag kommit av mig med knypplingen. Häromdagen var det sport på tv och då började jag igen.

Vidare försöker jag göra ett bidrag till en tävling som Föreningen Svenska spetsar anordnar. Jag har börjat provknyppla och första försöket blev inte bra så det är bara att börja om. Kul om det blir något av det.

Vill knyppla lite smycken oxå. Får se om inspirationen griper tag i mig så att det blir något av dom tankarna. Vi får se.

Hopp och hej!


- Posted using BlogPress from my iPad